Heidy Masman

Een pakketje met kunst

Pakje Kunst is een initiatief voor lokale kunstenaars om op een laagdrempelige manier onder de aandacht te worden gebracht in eigen regio. Uit een retro sigarettenautomaat trek je geen sigaretten, maar kunst voor 4 euro. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan 3 euro. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen.

Hieronder zie je een serie kunstwerkjes voor Pakje Kunst die door mij gemaakt zijn in maart 2022. Het formaat is 6 x 9 cm, in gemengde technieken. De werkjes zijn intuïtief tot stand gekomen, gebruik makend van collage, druksels, acrylverf, potlood en stift.

Pakje Kunst Deventer Heidy Masman

Waar(om) Pakje Kunst?

Als je voor zo’n retro-automaat staat word je een beetje hebberig, zoals je vroeger verlekkerd voor een automaat met verrassingseieren stond. Alle pakjes zien er identiek uit, maar je weet niet wat je trekt. Je kunt je nieuwsgierigheid niet bedwingen, je wilt er een voor jezelf en eentje als cadeautje voor vriend of vriendin. Misschien wil je er een omdat je kunst verzamelt of plaatselijke kunstenaars wilt steunen. Het kan ook dat je iets extra’s bij een boek of bos bloemen wilt geven. Reden genoeg!

De automaten met Pakje Kunst kun je o.a. vinden in boekhandels, theaters, musea. Inmiddels staan er in veel steden in Nederland Pakje Kunst automaten. In Deventer staat er sinds 2017 een bij Boekhandel Praamstra, in de Lange Bisschopstraat 1.

Pakje Kunst Deventer Heidy Masman

Het initiatief

Het idee is afkomstig van beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Ro-Nalt Schrauwen uit Tilburg waar in december 2016 de eerste drie automaten in gebruik werden genomen. De contactpersonen voor Pakje Kunst Deventer zijn sinds maart 2022 Lia van Reisen en Giny Jans. Voor wie mee wil doen of info wil, kan mailen naar: kunstdeventer@gmail.com

Pakje Kunst Deventer Heidy Masman