Heidy Masman

Wat meer over mij

Heidy Masman-Orsetti kunstschilder Deventer

Expressie

Expressie heeft in mijn leven een grote betekenis. Als kind speelde ik veel buiten en tekende ik graag. Ik hield van gymnastiek, ballet, pianospelen, breien en kleding maken. Nog steeds vind ik het fijn om met textiel te werken.

Ik koos destijds voor de Lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid. Ik heb lesgegeven op scholen maar ook op andere locaties als een dagbesteding, buurthuis en bejaardentehuis. Vooral op de dagbesteding en in het bejaardentehuis zag ik hoe helend en voldoenend het kon zijn voor de deelnemers zich creatief te uiten. Ook het sociale aspect, het werken met elkaar in een ontspannen sfeer droeg daaraan bij.

Kunstenaarscollectief

Van 1998 tot 2014 maakte ik deel uit van het kunstenaarscollectief ’t Atelier’ in de Walstraat in Deventer. We werkten vanuit diverse disciplines en inspireerden elkaar met steeds nieuwe producten voor onze winkel/galerie. Het enthousiasme van het winkelende publiek en de creatieve collega’s maakten het tot een onvergetelijke periode.

In die tijd waren mijn schilderijen en tekeningen vaak wat impressionistisch/realistisch met thema’s als landschappen en stillevens. Een inspiratiebron was ook het werk van schilder Hein Balsink, een oom van mijn vader. Hij was een van ‘de Deventer drie’, naast Piet Flint en Bernard Gerritsen. Balsink overleed in 1966. Helaas heb ik hem niet bewust gekend, maar een aantal van zijn sfeervolle schilderijen hangt nog steeds bij ons in huis. Hij schilderde veel in Deventer en omgeving. In de tijd van het kunstenaarscollectief was Deventer ook voor mij een geliefd onderwerp. Dat kwam tot uiting in een serie aquarelletjes en schilderijen met het Deventer stadsaanzicht.

''Creativity takes courage''

In de periode na het kunstenaarscollectief merkte ik pas goed dat ik door diverse werkomstandigheden en zorgtaken in de familie steeds minder toekwam aan mijn eigen creatieve ontwikkeling. Ik wist dat ik het schilderen serieus moest nemen als ik me verder wilde ontwikkelen. In 2022 begon ik bewust mijn schildermomenten te plannen.